bsnett.no

Mathias våknet av vannet

Mathias Lorentzen i Kirkeveien våknet søndag av vannet – og måtte ringe moren i etasjen over.

Publisert 15:34, 1 okt 2017

Folk våknet opp til store vannmengder søndag. Og ifølge værmeldingen skal det komme mer. Søndag ettermiddag trakk vannet seg noe tilbake etter en topp rundt middagstider søndag. For Mathias Lorentzen ble det dramatisk.

Han våknet opp av at han var våt.

– Jeg våknet av at jeg var våt. Først trodde jeg bare jeg hadde suglet ganske mye, siden det var så mye vann. Senga begynte å skjelve litt da jeg reiste meg opp. Da måtte jeg ringe opp til mamma og få henne til å redde meg forteller Lorentzen. Se intervju i egen video fra Nodeland.

Nå er kjelleren full av vann. Slik er det for mange i området gamle og nye Kirkevei. Flommen kom raskt på mange. Biler står under vann.

Rådmann Kjell A. Kristiansen inspiserte søndag Songdalen. Han forteller at kommunen er i beredskap og hjelper så godt de kan. Nødvendig info finner du på kommunenes hjemmesider: Søgne og Songdalen. Utover de umiddelbare problemene, har kommunen problemer med at Birkelid ligger under vann: Der er en stor barnehage. De tar ikke høstferie.

– Vi forsøker å få overblikk over dette nå, sier Kristiansen.

Inspiserer: Rådmann Kjell A. Kristiansen forteller om en hektisk dag for de kommunalt ansatte. Han tok turen i kommunen søndag.

Traktoregg

Vannet var et betydelig problem overalt. Ved brua over til Greipstad kirke jobbet folk fra Mesta iherdig for å få løs noen høyballer som fungerte som en propp under brua. Utover ettermiddagen fikk de løst problemet.

På Midtheilia gikk det et jordskred. Et leilighetsbygg er ute på kanten og er evakuert. Rådmann Kristiansen opplyser at de er innkvartert på hotell. Kommunen har stengt av veien ned til rasområdet.

Kunne vært om en uke

En skole som alltid ligger utsatt an for flom, er Rosseland skole. Da vi kom dit traff vi en del skuelystne. Blant dem to barn som går der på skole.

– Flommen kunne jo ha vært om ei uke til heller, sa den ene gutten. I morgen mandag begynner nemlig høstferien.

Kjell Ivar Hærås forteller om flommen i 1976. Da gikk vannet inn i klasserommene, det gjorde det ikke søndag. Men de frykter regnet til kvelden. ved Farvannet står Kim andre nenningsland og ser utover. Solen skinner, trærne er gule. Det kunne vært idyll, men vannstanden øker og nærmer seg huset.

– Det er nærme nå, jeg håper bare det holder seg sånn. Jeg mista strømmen på morraen, men fikk den igjen i titiden, forteller han.

Stengt: Svein Arild Vilhelmsen måtte stenge butikken en stund søndag. Her i samtale med Ragnar Klami — som kom greit frem tross noe lavere bil enn snittet.

Måtte stenge

Både Shell Rosseland og Kiwibutikken ble rammet av flommen. De måtte stenge dørene da vannet gikk. Varer for store verdier gikk i stykker. Da vi traff Svein Arild Vilhelmsen sa han de jobbet for å sikre mest mulig og håpet å få åpnet butikken senere. Omkring 1330 åpnet butikken dørene igjen. (Se egen video).

Vannscooter

Søndag formiddag traff vi en gjeng ved entreprenør Per Trys lokaler på Klepland i Søgne. Der brukte de vannscooter for å sjekke hvordan det står til.

– Vi har ikke søkt om disp for å bruke scooterne her, sier Christopher Holskog fra Per Try og smiler.

Han forteller om blant annet gravemaskiner og personbiler som står under vann. Full oversikt over de materielle skadene får de ikke før vannet trekker seg tilbake.

– Vi har hatt oversvømmelse før, men da har det bare rammet kontorene. Vi får ikke gjort så mye mer enn det vi har reddet nå, sier Holskog (se egen video).

Kåre Bjelland bor rett ved i Bakkevollveien og jobber hos Try. Han husker flommen i 1976.

– Da var det høyere. Jeg har noe ved i kjelleren, den er bløt nå, konstaterer han.

Travelt

Vi treffer Tom Otto Utsogn og Terje Premark fra Songdalens tekniske etat. De har båt med seg på lasteplanet.

– En travel dag dette her, sier de før de hiver seg i bilen og kjører videre.

Det er meldt mer regn.

Flom: Vannscooter var praktisk under flommen.

Få Budstikkas nyhetsbrev hver fredag

* indicates required

Det kan bli dramatisk

Nyheter Formangel for hesteeiere

De klarer å overleve i kulpene

Nyheter Tørkesommeren
Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Borø Nygaard, 905 48 988
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke