Vêrvarsel frå Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

bsnett.no

Elevene har gjort søppel om til kunst

Søgne: I høstsemesteret har alle åttendeklassinger i kommunen arbeidet med å gjøre søppel om til kunst. Torsdag var det forhåndsvisning av utstillingen "Ressurser på avveier".

Bygdeglimt · Publisert 20:01, 7 des 2017

I november skrev Budstikka om åttende klasse på Tinntjønn skole som hadde plukket søppel langs sjøen og skapt flotte kunstverk av tingene de fant i samarbeid med kunstner Jo Ravn Abusland. Det samme har åttendeklassingene på Tangvall skole gjort, og torsdag var det forhåndsvisning av utstillingen for elevene, lærere, Abusland og kunstlaget. Også politikerne Yngvar Monstad og Aslaug Bakke var til stede under åpningen.

Rett etter lunsj møtte samtlige åttendeklassinger i kommunen opp i kultursalen på Søgne gamle prestegård. Der ledet Mardon Brunvatne, medlem av Søgne kunstlag, en kunstnersamtale med seks av elevene som har bidratt til utstillingen.

De unge kunstnerne kunne fortelle at de hadde funnet et båtsete, en frysebok, 67 fjernkontroller, og haugevis av annet søppel da de ryddet deler av skjærgården tidligere i høst. Under samtalen ble det tydelig at de ikke synes noe om de som kaster søppel i og ved havet.

– Hvaler spiser mye plastikk og da kan de bli kunstig mett og så ender det med at de dør av sult, sa en elev. En annen uttrykte fortvilelse over at vi kaster søppel som fisker spiser, og som vi får tilbake i kroppen når vi spiser fisken.

– Jeg tror ikke det kommer til å bli noe bedre i framtiden. Det kommer til å bli verre siden det ikke blir gjort så mye for å forbedre situasjonen nå, da vil det heller ikke bli bedre om noen år, sa en elev. En annen mente at ny og forbedret teknologi ville klare å holde problemet i sjakk i de kommende årene.

Etter et foredrag om marin forsøpling av marinbiolog Per Erik Schulze i Naturvernforbundet fikk elevene endelig se den ferdig monterte utstillingen i Galleri Fjøset.

– Det har vært en flott gjeng å samarbeide med, med stort engasjement. Helt siden begynnelsen har de stått på og jobbet godt, sier kunstner Abusland. Han har lang erfaring fra gjenbruk i kunst og er fornøyd med utstillingen i Fjøset.

– Jeg synes de har fått til mye. I utgangspunktet var jeg skeptisk til at søppel skulle prege juleutstillingen på prestegården, men resultatet er blitt kjempebra, sier Brunvatne. Det er han som har hatt ansvaret for samarbeidet mellom kulturenheten, kunstlaget og skolene i arbeidet med utstillingen. – Eleven har fått til mye. Det har vært spennende og lærerikt og jeg håper elevene føler eierskap og glede over kunsten og utstillingen de nå har laget, sier han.

MDG-politiker Yngvar Monstad, var imponert over utstillingen på prestegården.

– Det er en utrolig fasinerende utstilling. Elevene har vært fantastisk flinke. At de har klart å gjøre stygg søppel om til flott kunst er imponerende, sier han.

Om bare få dager kan også du se utstillingen åttendeklassingene har laget. Søndag 10. desember klokken 14.00 er det offisiell åpning av "Ressurser på avveier". I anledning åpningen blir det tale ved Peder Johan Pedersen og kunstnersamtale ved Mardon Brunvatne. Musikalske innslag blir ved elever fra kulturskolen.

Få Budstikkas nyhetsbrev hver fredag

* indicates required

14-13 og 13-14

Politikk Kontroll og lovlighet

Sunniva Lavik startet kommunestyremøte

Politikk Søgne Kulturskole

Kontrollutvalg og lovlighetskontroll

Politikk Avgjøres 22. mars

Ukens gratulasjoner

Gratulasjoner

Årets navn i Songdalen

Nominer dine favoritter

Personlig

Ukens gratulasjoner

Du må være innlogget for å se alle gratulasjonene.  Vil du sende inn en gratulasjon?  Klikk her og fyll ut. Eller send til personlig@bsnett.no innen...
Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Nygaard, 412 44 323
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke