bsnett.no

Finnes det en «konge», «prins» eller «keiser» i Søgne?

Christian Eikeland (Frp) spør i en interpellasjon om tigging i Søgne.

Politikk · Publisert 14:44, 19 apr 2017

Finnes det en «konge», «prins» eller «keiser» i Søgne?

Sitat fra nrk.no i en artikkel om NRK Brennpunkt sin dokumentar om organisert tiggermiljø i blant annet Bergen den 18.april: «Bakmenn håver inn millioner på prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet i Bergen. NRK har fulgt «tiggermiljøet» i byen i over to år, og har funnet et stort rumensk nettverk som henger tett sammen.», sitat slutt.

Kongen, Prinsen og Keiseren omtales i dokumentaren som bakmenn i miljøet.

Er ikke dokumentaren blitt sett, så anbefales det på det sterkeste. Flere, blant annet politiet har hevdet i lengre tid at tigging fra i all hovedsak rumenske kvinner er en del av et organisert miljø, der bakmenn tjener store pengebeløp, og der det også foregår annen type kriminalitet.

Politiet på Vestlandet bekrefter dette i dokumentaren.

Hvorfor tar jeg opp denne dokumentaren i kommunestyret i Søgne?

Det siste året har man sett et lite «tiggermiljø» også i Søgne. Flere sentrale steder i Søgne tigges det, og senest i sommer sto to bulgarske varebiler plassert ved grusparkeringen til Kvernhusløypa på Åros gjennom hele sommeren. Ettersom jeg bor i området, kunne jeg hver dag konstatere at i disse bilene bodde det familier, begge kjønn i varierte aldre. Hva de gjorde når det ikke var personer i bilene, kan det jo bare spekuleres i.

I dokumentaren hevdes det at salg av gatemagasin og tigging, ofte er et skalkeskjul for annen type kriminalitet.

For kort tid siden observerte utenfor Esso på Tangvall 7-8 personer med det som så ut til å være rumenske eller bulgarske mennesker av begge kjønn i variert alder. De satt og snakket før de hentet vann og dro i to parkerte varebiler stående utenfor. Tre dager på rad observerte jeg disse personene, to ganger på kveldstid, en gang på morgenen.

Etter mitt syn, så har det gjennom flere år blitt utvist et snillistisk og en naiv holdning til disse menneskene, spesielt fra politisk nivå. Ja selvsagt er det synd på menneskene, men er dette en del av et organisert kriminelt miljø, må det mer til enn bare snille kommentarer, dumsnille syn og kommentarer.

Jeg undres, dersom disse menneskene oppholder seg i Søgne av fri vilje, hvorfor da velge å oppholde seg i Søgne, når Kristiansand er så nærme og der flere tusen mennesker oppholder seg, fremfor på Tangvall, Høllen eller andre steder i Søgne?

Dersom disse oppholder seg her av fri vilje, er tigging i Søgne nok til at de kan dekke kostnader til transport til og fra Norge og mat under oppholdet, i tillegg sitte igjen med summer som kan hjelpe en hel familie i Romania, bare i lille Søgne?

Har disse noe kontakt med tiggermiljøet i Kristiansand?

Hvor oppholder de seg, hvor sover de?

Hvem har helseansvaret for disse menneskene?

Har de bakmenn, er de en del av et organisert kriminelt miljø og hvor er de på kveldstid?

Basert på NRK sin dokumentar, på politiets uttateser i Bergen, Stavanger, Oslo og andre steder, der det påstås at dette skjer i de fleste byer, i hele Europa, så er det nærliggende for meg å kartlegge miljøet i Søgne. Det er ikke stort, men det har vokst det siste året, og Fremskrittspartiet ønsker en kartlegging før det eventuelt blir større og kanskje mer organisert. Selvsagt må dette kartlegges i samarbeid med politiet, men ofte så ser vi at etterforskning er vanskelig og det snakkes om for lite ressurser da sakene er komplekse.

Fremskrittspartiet mener Søgne kommune nå må ta et aktivt ansvar for en kartlegging av miljøet i Søgne, både for å hindre organisert kriminalitet og en eventuell utvidelse av miljøet

Spørsmål til ordfører:

Vil ordføreren støtte Fremskrittspartiet om å sette av midler til en kartlegging, i tett samarbeid med politiet?

Hvem har helseansvaret ovenfor disse menneskene som oppholder seg i Søgne?

Er ordføreren enig med Fremskrittspartiet om at dersom dette er en del av et organisert miljø, at det kan knyttes til flere typer kriminalitet som prostitusjon, narkosalg og organisert vinningskriminalitet, så er det uheldig med et miljø i Søgne som har vokst seg større det siste året?

For å redusere og hindre en eventuell utvikling av et kriminelt miljø i Søgne, er ordfører villig til, i likhet med Fremskrittspartiet, å vurdere innføring av tiggeforbud i Søgne?

Med vennlig hilsen Christian Eikeland

Kommunestyrerepresentant i Søgne, Fremskrittspartiet

Få Budstikkas nyhetsbrev hver fredag

* indicates required

Det er jo gøy!

Signert Ukas signert

Høllen før 1927

Personlig Før i tia

Marit gir seg etter 10 år

Nyheter "Ruskendag-generalen"

Personlig

Brenner for likestilling

Navn: Christianne VadsethAlder: 17 årBor: Søgne (Langenes)Yrke: Elev ved Vågsbygd VGS Aktuell med: Skal delta i det regjeringsoppnevnte utvalget...
Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Borø Nygaard, 905 48 988
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke