Vêrvarsel frå Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

bsnett.no

Planter løk: Sist uke var elevene ved Søgne videregående i full gang med å få blomsterløkene i jorda. Flere hundre løk skal nå hvile inntil de blir en blomsterprakt til våren.

Tid for blomsterløk

Blomsterløk kan plantes fra september til frosten setter seg i jorda. Det er ikke for sent, så lenge en klarer å få løken i jorda, så går det greit sier ekspertene.

Publisert 16:30, 14 nov 2017

Det er nå du må legge blomsterløkene som gir så flott blomstring om våren. Grunnen til at man planter dem nå, er at detrenger en periode med lav temperatur for å kunne blomstre, det vil si en vinter.

Blomsterløkene omtales mest som blomsterløk, selv om flere av dem egentlig er knoller. Dette gjelder for eksempelkrokus og Gladioler. Det flotte med blomsterløk er at de har bittesmå blomsteranlegg allerede nå, slik at de ganske såsikkert vil blomstre neste år. Blomsterløk har dessuten bra herdighet, slik at du kan plante dem i hagen uansett hvor dubor i landet.

Hva slags blomsterløk du vil plante, velges med hjertet. Hvor løkene skal legges, bestemmes ut fra hvilke løk du harkjøpt, og hva du har muligheten til. Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltid et sted hvor du kanplante blomsterløk! Det er også lurt å tenke på når de forskjellige løkene blomstrer; sene tulipaner og forskjellige Alliumblomstrer i juni, da man har begynt å klippe plenen. Disse passer derfor perfekt i blomsterbedet, der du kan bytte de utmed sommerblomster senere i sesongen. Dette skriver Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) på sin hjemmeside.

Har du ikke hage, men en veranda eller terasse er det ikke noe problem.

– Det er ingen ting i veien for å plante blomsterløk i krukker, og den kan også legges i flere lag, melder (OBP).
Du bør imidlertid være oppmerksom på temperaturen når du planter i krukker. Blir det for varmt eller for kaldt, kan det ødelegge blomstringen.
– Ved veksling mellom minus og plussgrader går det bra, men ved fare for lengre perioder medminusgrader døgnet rundt er det på tide å aksjonere. Krukka kan enten isoleres eller flyttes til etfrostfritt sted. Det må heller ikke bli for varmt og helst ikke over 10°C. Det er like ille med forvarmt som for kaldt. Når våren kommer og temperaturen stiger flyttes krukka ut der den skal stå.

Blomsterløk som passer på steder der de kan spre seg: Krokus, snøstjerner(Chinodoxa), vinterblomst (Eranthis hyemalis), påskeliljer, pinseliljer og andre Narcisser, Perleblomst (Muscari), Scilla, Anemoner, Klosterkokke (Leucojum). Alle disse kan også settes i et etablert blomsterbed.

Blomsterløk som passer i blomsterbedet: Tulipaner, Allium, Keiserkrone (Frittallaria), liljer, Ranunkler, stjernehyasint (Camassia), Iris hollandica.

Disse passer i plenen: Tidligblomstrende planter som Krokus, snøklokker (Galanthus) og vinterblomst (Eranthis hyemalis), våriris (Iris reticulata).

Blomsterløk som rådyrene ikke liker: Allium, vinterblomst (Eranthis), Klosterklokke (Leucojum), Keiserkrone (Frittalaria), Narcisser, og Stjernehyacint (Camassia).

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Få Budstikkas nyhetsbrev hver fredag

* indicates required
Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Borø Nygaard, 905 48 988
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke