Vêrvarsel frå Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

bsnett.no

Erland lokket Stene tilbake på scenen

Kultur · Publisert 13:51, 27 feb 2015

13. oktober har Kai Erland sitt teaterstykke ”Skammens gissel” premiere på Kilden. Tittelrollen spilles av innflytter Vibeke Stene.

 

Både Kai Erland og Vibeke Stene er bosatt i Songdalen. Samarbeidet om teaterprosjektet ”Skammens gissel” startet i en hage på Volleberg. En gjensidig kunstnerisk tillit ble vekket, og dermed var samarbeidet et faktum.

 

– Etter noen år uten å jobbe med utøvende kunst, kommer trangen til å måtte ut igjen. Jeg har brukt mest tid på sang, men har lengtet etter teateret.  Teater frister veldig. Å leve seg inn i en rolle, besøke et annet univers, er veldig spennende. Bruke stemmen på en litt annen måte, sier Vibeke Stene. Dette blir hennes debut på teaterscenen. Det er hun som er ”Skammens gissel”. I en årrekke var hun frontfigur for gothic metal-bandet Tristania og ga ut seks album som vokalist der, før hun sluttet i 2007.

Som alltid når Kai Erland kommer med en sceneoppsetting, er innholdet inspirert av en sann hendelse.

 

– Hadde det ikke vært en sann hendelse, hadde det ikke blitt noen historie, sier Erland. Han håper å kunne utvikle historien frem mot premieren i hjembygda si. Låne et rom i det gamle barnehjemmet på Birkelid til å øve i hadde vært perfekt. De har allerede vært der, men det var for å ta bilder til plakaten. Erland viser det foreløpige resultatet, fotografert i lokalene til Fokus fotoklubb. Plakaten viser tittelrollehaver Stene som undrende står og ser ut gjennom et vindu. Vinduet har Erland selv bygget hjemme i stua si.

 

– Denne dama oser av mystikk. Jeg har god tro på henne, sier Erland og ser bort på Stene. Tilliten er gjensidig.

– Jeg kjenner på at det er riktig følelse, sier Stene. Den andre hovedrollen spilles av Ståle Tørring, han som spilte William i Erlands tidligere oppsetting William R.

”Skammens gissel” fører oss tilbake til etterkrigstiden, til 50-tallet, men omhandler også et tema som er veldig aktuelt i dag.

 

– Mange mennesker er fanget av sin egen skam på en eller annen måte, sier Erland.

”Skammens gissel” er en lukket klaustrofobisk rolle der Tørring sin rolle er bindeleddet mellom Skammens gissel og de hun ser utenfor, ”de frie” eller ”de ufrie”.

– Hun som ikke kommer ut, som er fanget av skammen. Mye å bryne seg på, sier Erland. Han lar mystikkens skjær hvile over forestillingen, og legger til:

– Jeg håper vi greier å berøre, at vi når inn.

– Det er det som er spennende med en intimscene. Små ting kan ha stor betydning, sier Stene.

”Skammens gissel” har premiere på Kilden Teater- og Konserthus 13. oktober. Der spilles teaterstykket som kveldsforestillinger i ei uke.

– Det er fantastisk den tilliten Kai viser meg, sier Stene.

– Det går begge veier, svarer Erland.

Få Budstikkas nyhetsbrev hver fredag

* indicates required

Innsendt fredagsquiz

Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Borø Nygaard, 905 48 988
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke