Vêrvarsel frå Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

bsnett.no

Songdalen har fått ny "topp"

Nyheter · Publisert 08:19, 17 aug 2016

Er det Rinnan eller Havsåsknuten som er høyeste punkt i Songdalen? Denne godlynte debatten har foregått gjennom år mellom Svein Harald Follerås og Jan Kåre Haugland. Follerås eier ikke Rinnan, men eiendommen hans grenser like ved. Haugland overtok gården på Espeland etter sine foreldre, Ingmann og Anna Haugland, men har nå overlevert den til sønnen Jan og selv flyttet i leilighet på Nodeland.

Haugland leste flere steder på nettet om høyeste topp i Songdalen, blant annet har Kartverket dette i sine data. Han klarte ikke helt å slå seg til ro. For drøye fjorten dager siden tok Budstikka opp dette med en reportasje fra det interne Stillatreffet, et treff som årlig finner sted på laftekoia til Haugland inne i Espelandsskogen. Kartverket tok raskt tak i saken. Norges beste fagfolk på høydeutregning ble satt på saken, og det ble fastslått. Havsåsknuten ruver 414, 245 meter over havet. Rinnan er regnet ut til 413,2.

Dette skriver fylkeskartsjef i Vest-Agder, Lars Fredrik Gyland i mail til Budstikka:

– Det er noe usikkerhet knyttet til høyden på Rinnan på grunn av tett vegetasjon (skog), men fagfolkene våre mener at målingene er så gode at vi nå endrer våre kartbaser og registre som en følge av de nye beregningene. Årsaken til at det har ligget inne andre høyder på Rinnan skyldes eldre målinger med betydelig dårligere nøyaktighet, sier Gyland og tilføyer:

– Vi har allerede begynt å rette opp våre kartbaser og registre.

Fornøyd

Haugland som har ment at Havsåsknuten på Espeland i Finsland, øverst i Songdalen, er høyest, ler godt når vi forteller nyheten.

– Da har ikke debatten vært forgjeves, dette var virkelig gledelig nyhet. Mye har tydet på at Havsåsknuten er høyest, men kartverket har operert med Rinnan. Nå må folk som tror de har vært på Songdalens høyeste punkt ta en ny tur, humrer Haugland.

Follerås oppsøker vi personlig for å avgi beskjeden.

– Du sier det ja. Joda, det har vært GPS-målinger som har tydet på dette, så noen stor overraskelse er det ikke. I og med at Rinnan har stått som høyest i Kartverket er det en del som besøker de ulike kommunenes høyeste punkt, har en del trodd at det er det. Hvor det er høyeste punkt på Rinnan er ikke så lett å vite. Noen har samlet noen steiner der, men det er i et søkk, og ikke høyeste punkt, sier Follerås som nettopp har tatt seg en tur til Rinnan som altså nå ikke lenger er Songdalens høyeste topp.

Begge sier at det er fint at dette ble avklart for all ettertid.

Markering

Det er blitt antydet at man vil gjøre litt ut av denne endringen av Kartverkets opplysninger. Kanskje i form av en høytidelighet, med snorklipping. Så er spørsmålet hvem som skal sørge for at snoen blir klippet: Kartverket, Haugland, Follerås eller lokalavisen.

Om lag like høge

Johan Stomnås, som har vært med og forfattet Finslandssoga i sin tid, betegnet Rinnan og Havsåsknuten som om lag like høge. Det samme kan en si om Follerås og Haugland, som fra vernepliktsboka har lengde på henholdsvis 1,78 ifølge vernepliktsbøkene. Når de er sagt, er disse målingene også eldre målinger, men kanskje ikke med så betydelig dårligere nøyaktighet som for fjelltoppene i Songdalen.

Da har ikke debatten vært forgjeves, dette var virkelig gledelig nyhet.

Høyeste punkt

Etter at Budstikka henvendte seg til Kartverket i Kristiansand ble det satt i gang bearbeidelse av siste lasermåling av høyeste punkt i kommunene.

Helt siden 1969 har Rinnan stått som høyeste topp med 416 meter.

Mer moderne lasermåling og databearbeiding har kommet fram til at Rinnan ligger 413,2 meter over havet.

Havsåsknuten er høyest med 414, 245 meter over havet.

Få Budstikkas nyhetsbrev hver fredag

* indicates required
Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Borø Nygaard, 905 48 988
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke