Vêrvarsel frå Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

bsnett.no

Respekt – å se en gang til

Personlig · Publisert 18:09, 9 nov 2018

Av og til er vi mennesker mer primitive enn vi ønsker å tro. Hjerneforskere forteller oss at når vi møter nye mennesker, skanner reptilhjernen, den minste og eldste delen av hjernen vår, i løpet av noen små sekunder: Den personen som står foran nå, er det en venn, eller er det en fiende?

Det er gode grunner til at vi er skrudd sammen slik. Uten et godt utviklet overlevelsesinstinkt hadde det vært farlig å leve. Da kunne mennesket funnet på å prøve å leke med løver og kobraslanger, eller blottstille spedbarn i krig.

Men heldigvis har vi mennesker, i tillegg til reptilhjernen, andre hjernefunksjoner. Vi har en emosjonell hjernedel, som håndterer kjærlighet, beskyttelse og læring, og vi har Cortex, «storhjernen», som vi benytter oss av for å tenke, planlegge, se, høre og skape. Det er på grunn av disse hjernefunksjonene at vi er i stand til å skape et noenlunde velfungerende samfunn. Og sånn stort sett klarer vi mennesker, på grunn av et komplekst samspill mellom de forskjellige deler av hjernen, å reagere rasjonelt og med et innslag av moral og etikk, i stedet for å handle på basale impulser, skapt av frykt og primitive instinkter.

Men. Den 100 million år gamle reptilhjernen vår styrer oss mer enn vi tror. Noen av de barna jeg møter på jobben min, blir av litt for mange voksne møtt som fiende, som fare, som trussel. De voksne liker dem ikke, de tolker signalene fra dem i nesten utelukkende negativ retning, de går i forsvar overfor dem, de er redde for dem. Norsk skole gir alle barn og ungdom like rettigheter, og den skal gi alle like muligheter. I realiteten har noen av dem nesten ikke en sjanse.

Som samfunnsborgere har vi lover og normer rundt oss som skal hjelpe oss til, iblant mot våre instinkter, å oppføre oss ordentlig, å leve vårt liv slik at vi ikke ødelegger for andre mennesker. Som voksne som møter såkalt «vanskelige» barn, må vi overstyre reptilhjernens signaler, ved å ha både evne og reell vilje til å ta oss bryet til å se bak overflaten og oppførselen til et barn. Uansett. Det latinske ordet respectare – å se en gang til – er blitt til det norske ordet respekt. Det er mange av oss som er flinke til å si de riktige tingene, å ha etikken «på stell» og å forfekte likhet og respekt for alle. Men det er i handling og i de konkrete menneskemøtene at barn og ungdom opplever den reelle forskjellen: At de ikke automatisk blir skannet som en fiende. Men møtt med reell respekt.
Uten det har vi voksne ikke noe der å gjøre.

Songdalen kommunestyre 1968-71

Fem dager igjen å nominere

Brandsvoll i Finsland på 1960-tallet

Ny kunstutstilling

Adresse: Linnegrøvan 24, 4640 Søgne
Åpningstider: mandag - fredag, 09:00 - 16:00
Organisasjonsnummer: 980656969

Sentralbord: 38 16 80 00
E-post: post@bsnett.no
Tips oss: tips@bsnett.no, 95 96 97 00
Vaktjournalist: 95 96 97 00, 16:00 - 21:00

Ansvarlig redaktør: Fridtjof Borø Nygaard, 905 48 988
Markedssjef: Lene Anderssen, 922 94 593
©Søgne og Songdalen Budstikke